Instructeurs PGM….

Manege de Baander wordt gemanaged door Jolisa Stigt. Samen met een team van bevoegde instructeurs worden de doelstellingen en uitgangspunten van de landelijke Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG) gehanteerd. Daarnaast zijn er tal van vrijwilligers en stagiaires die zich dagelijks inzetten om het paardrijden voor mensen met een beperking mogelijk te maken.

Jolisa Stigt

Ik zal mijzelf even voorstellen. Ik ben Jolisa Stigt, 27 jaar en opgegroeid in Meppel. Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als leerkracht. Dit ben ik steeds wat meer parttime gaan doen, omdat ik graag meer buiten aan de slag wilde zijn. Van kinds af aan ben ik al een paardenmeisje en wilde dus ook niets liever dan daar meer mee doen. Al veel gedaan rondom verzorgen van paarden, beginners lessen en andere stal werkzaamheden, dit was een prachtige kans om daar op door te gaan.

Zelf ik heb ik inmiddels een paard van 30 waar ik erg trots op ben: Gamor. Hij woont nog niet op de Baander. Wel woon ik er samen met mijn vriend Ewout van der Velden en hond Lizzy. Ewout werkt in de zorg. Dat maakt ons volgens mij een mooi nieuw beheerderskoppel: paarden & zorg.

Wij hebben er zin in, tot snel!

Harriëtte Pijper

Mijn liefde voor paarden is enorm, het zijn echt geweldige dieren. Je kunt met ze knuffelen of met ze sporten. Al vanaf 9 jaar rij ik pony en later paard toen ik te oud werd voor een pony. En nu na zoveel jaren paardrijden vind ik het fijn om mijn kennis en passie te delen, door het geven van de lessen bij PGM als instructrice.

Het is geweldig om ruiters op de maandagmiddag te zien genieten van hun paardenritten, die ik zonder mijn vrijwilligers niet zou kunnen verzorgen.
De andere dagen van de week werk ik in mijn eigen atelier als goudsmid en maak ik ambachtelijk mooie sieraden.

Andries Emmink

Ik ben mijn leven lang al met paarden bezig. Sinds de start van Paardrijden Gehandicapten Meppel ben ik betrokken bij de aan- en verkoop van de paarden en het opleiden en trainen ervan. Daarnaast leid ik eventuele nieuwe menners op voor zowel de menwagen als het huifbed. Ook ben ik vervangend menner voor het huifbed en de menwagen. Zelf ben ik in het bezit van het menbewijs enkel- en dubbelspan. Zoals gezegd ben ik een echte paardenman. Naast mijn taken bij PGM ben ik actief bij de menvereniging in Ruinerwold. Ook heb ik zelf paarden/pony’s waarmee ik regelmatig deelneem aan menwedstrijden. Dit alles doe ik met veel plezier. Je kunt wel zeggen dat PGM een speciale plek inneemt en het levert veel voldoening op.​

​Jennie van de Vegte

Mijn naam is Jennie van de Vegte, geboren in 1982, opgegroeid in Hasselt en vanaf mijn achtste al bezig met paarden. Ik heb de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk gedaan en volgde de opleiding tot basisinstructrice waarmee ik kan en mag lesgeven. Dit vind ik leuk om te doen maar mijn passie en hart liggen nog meer bij het huifbedrijden. Een meervoudig beperkte persoon te zien ontspannen terwijl hij/zij op twee paarden ruggen ligt en voortbewogen wordt is elke keer weer bijzonder om te mogen begeleiden. Om het huifbedrijden te mogen begeleiden en de paarden te mennen heb ik eerst een cursus enkelspan mennen en tweespan mennen gevolgd. In 2011 heb ik de cursus erkend huifbedrijder behaald waardoor ik extra kennis heb gekregen van alle effecten van het huifbedrijden en de wijze waarop je iemand prettig op het huifbed legt. Deze kennis heb ik mogen delen met mijn collega’s huifbedrijden. Zelf ben ik op de donderdagavonden werkzaam.

Heleen Comello

Paarden zijn al vanaf mijn vroege jeugd mijn passie en dit wil ik graag delen met anderen voor wie het misschien niet zo vanzelfsprekend is. ​Ik geef ruim 30 jaar les aan ruiters met een beperking. Vanaf de start van PGM ben ik betrokken bij de stichting als instructrice. Mijn opleidings achtergrond is IPG (Instructeur Paardrijden Gehandicapten). Bij deze opleiding ben ik ook als instructeur actief. Ondertussen ben ik ook gestart met de instructeursopleiding voor sportruiters.
​Na al die jaren is het nog steeds een leuke uitdaging om te onderzoeken wat de mogelijkheden van onze ruiters zijn en daar met de paarden, onze onmisbare vrijwilligers en mijn collega’s mee aan het werk te gaan.

Daniela Lieftink

​Graag wil ik me even voorstellen. Als goed geschoold allround paardrij-instructeur geef ik met veel plezier veilige en verantwoorde paardrijlessen aan kinderen, jeugdigen en volwassenen. Sinds september 2013 verzorg ik bij PGM in Meppel op de dinsdagavond en de woensdagmiddag als gediplomeerd instructeur paardrijden gehandicapten (IPG) de paardrijlessen voor kinderen en volwassenen met een beperking. Tevens ben ik werkzaam als manege instructeur bij een erkende FNRS manege. Daarnaast ben ik KNHS dressuur jury.
Mijn disciplines zijn: opstap-lesjes, dressuur, springen, voltige, back-riding en proefgericht coachen voor wedstrijden.​

Paardrijlessen....

Paardrijden…

Paardrijden kan voor mensen met een beperking veel betekenen, denk hierbij aan balans, motoriek en oog- handcoördinatie verbetering. PGM beschikt over verschillende soorten zadels en aangepaste materialen om het paardrijden mogelijk te maken. Ook is er de beschikking over een tillift om de ruiter op het paard te zetten.

Uniek bij PGM is het huifbedrijden. Huifbedrijden maakt paardrijden mogelijk voor mensen met een meervoudige beperking. De ruiter hoeft tijdens het huifbedrijden zelf niets te doen. De kracht zit ‘m in het zich laten bewegen, dit geeft pure – en totale ontspanning. Maar de effecten gaan verder. Zo blijkt in de praktijk dat huifbedrijden ook kan resulteren in obstipatievermindering en het losmaken van vastzittend slijm in de longen.

Paardrijden op de Baander

Voor onze doelgroep bieden wij verschillende manieren van rijden:

Paardrijden

In de lessen kan aan verschillende doelstellingen worden gewerkt bijvoorbeeld:

  • door veel structuur te bieden het vertrouwen te vergroten en hierbij ook de zelfstandigheid;
  • door gerichte oefeningen de balans en coördinatie verbeteren;
  • door samenwerking aan sociale vaardigheden werken.

Ook bieden wij speciale (groeps)lessen voor kinderen/jongeren/volwassenen met een autismestoornis, dyslexie, dyscalculie ​ en faalangst.​​

Paardrijden bij PGM vindt plaats op maandag ochtend en middag, dinsdagmiddag en avond en woensdagmiddag.

Reguliere paardrijlessen

​Ook bieden wij (op kleine schaal) reguliere paardrijlessen.

Huifbedrijden

​​Het huifbedrijden heeft een masserende werking, is ontspannend en goed voor het lichamelijk functioneren van de cliënt.

Huifbedrijden vindt plaats op dinsdag-, woensdag-, donderdagochtend en avond, vrijdagmiddag en zaterdagochtend.

Mennen

Er kan menles gevolgd worden, maar ook kan er meegereden worden op de menwagen.

Mennen vindt plaats op vrijdag ochtend. ​​

Instructrice
Harriëtte Pijper

Lees meer

Harriëtte Pijper

Mijn liefde voor paarden is enorm, het zijn echt geweldige dieren. Je kunt met ze knuffelen of met ze sporten. Al vanaf 9 jaar rij ik pony en later paard toen ik te oud werd voor een pony. En nu na zoveel jaren paardrijden vind ik het fijn om mijn kennis en passie te delen, door het geven van de lessen bij PGM als instructrice.

Het is geweldig om ruiters op de maandagmiddag te zien genieten van hun paardenritten, die ik zonder mijn vrijwilligers niet zou kunnen verzorgen.
De andere dagen van de week werk ik in mijn eigen atelier als goudsmid en maak ik ambachtelijk mooie sieraden.

Instructrice
Heleen Comello

Lees meer

Heleen Comello

Paarden zijn al vanaf mijn vroege jeugd mijn passie en dit wil ik graag delen met anderen voor wie het misschien niet zo vanzelfsprekend is. ​Ik geef ruim 30 jaar les aan ruiters met een beperking.

Vanaf de start van PGM ben ik betrokken bij de stichting als instructrice. Mijn opleidings achtergrond is IPG (Instructeur Paardrijden Gehandicapten). Bij deze opleiding ben ik ook als instructeur actief. Ondertussen ben ik ook gestart met de instructeursopleiding voor sportruiters.

​Na al die jaren is het nog steeds een leuke uitdaging om te onderzoeken wat de mogelijkheden van onze ruiters zijn en daar met de paarden, onze onmisbare vrijwilligers en mijn collega’s mee aan het werk te gaan.

Instructrice
Daniela Lieftink

Lees meer

Daniela Lieftink

​Graag wil ik me even voorstellen. Als goed geschoold allround paardrij-instructeur geef ik met veel plezier veilige en verantwoorde paardrijlessen aan kinderen, jeugdigen en volwassenen.

Sinds september 2013 verzorg ik bij PGM in Meppel op de dinsdagavond en de woensdagmiddag als gediplomeerd instructeur paardrijden gehandicapten (IPG) de paardrijlessen voor kinderen en volwassenen met een beperking. Tevens ben ik werkzaam als manege instructeur bij een erkende FNRS manege. Daarnaast ben ik KNHS dressuur jury.

Mijn disciplines zijn: opstap-lesjes, dressuur, springen, voltige, back-riding en proefgericht coachen voor wedstrijden.​

Instructrice
Jenny van de Vegte

Lees meer

Jennie van de Vegte
​​
​Mijn naam is Jennie van de Vegte, geboren in 1982, opgegroeid in Hasselt en vanaf mijn achtste al bezig met paarden. Ik heb de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk gedaan en volgde de opleiding tot basisinstructrice waarmee ik kan en mag lesgeven.

Dit vind ik leuk om te doen maar mijn passie en hart liggen nog meer bij het huifbedrijden. Een meervoudig beperkte persoon te zien ontspannen terwijl hij/zij op twee paarden ruggen ligt en voortbewogen wordt is elke keer weer bijzonder om te mogen begeleiden. Om het huifbedrijden te mogen begeleiden en de paarden te mennen heb ik eerst een cursus enkelspan mennen en tweespan mennen gevolgd.

In 2011 heb ik de cursus erkend huifbedrijder behaald waardoor ik extra kennis heb gekregen van alle effecten van het huifbedrijden en de wijze waarop je iemand prettig op het huifbed legt. Deze kennis heb ik mogen delen met mijn collega’s huifbedrijden. Zelf ben ik op de donderdagavonden werkzaam.

Manege Beheerder
Jolisa Stigt

Lees meer

Jolisa Stigt

Ik zal mijzelf even voorstellen. Ik ben Jolisa Stigt, 27 jaar en opgegroeid in Meppel. Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als leerkracht. Dit ben ik steeds wat meer parttime gaan doen, omdat ik graag meer buiten aan de slag wilde zijn. Van kinds af aan ben ik al een paardenmeisje en wilde dus ook niets liever dan daar meer mee doen. Al veel gedaan rondom verzorgen van paarden, beginners lessen en andere stal werkzaamheden, dit was een prachtige kans om daar op door te gaan.

Zelf ik heb ik inmiddels een paard van 30 waar ik erg trots op ben: Gamor. Hij woont nog niet op de Baander. Wel woon ik er samen met mijn vriend Ewout van der Velden en hond Lizzy. Ewout werkt in de zorg. Dat maakt ons volgens mij een mooi nieuw beheerderskoppel: paarden & zorg.

Wij hebben er zin in, tot snel!

Oprichter PGM
Klaas Steenbeek

Lees meer

Klaas Steenbeek

Volgt

Judith Wijtten

​​​​Een aantal jaren geleden ben ik begonnen als vrijwilligster bij PGM. In 2014 ben ik opgeleid tot vervangend huifbedrijder en menner. Inmiddels verzorg ik vijf dagen in de week het huifbedrijden en de menlessen. Daarnaast heb ik diverse cursussen gevolgd op het gebied van autistisch spectrum stoornis, kindercoaching en op paardengebied.

Simone Altenburg
​​Van jongs af aan ben ik actief in de paardenwedstrijdsport. Vanaf 1997 ben ik mijn eigen handels-en trainingsstal begonnen en heb vooral jonge paarden zadelmak gemaakt en daarna verder uitgebracht in de springsport, waarna ze als 5 of 6 jarige werden verkocht. Ook heb ik mijn allrounddiploma niveau 4 bij de ORUN behaald en mag dus lesgeven t/m Z niveau in zowel dressuur als springrichting.

Tevens heb ik vele jaren zelf instructeurs opgeleid voor hun ORUN instructeursdiploma. Vanaf 2002 t/m 2009 heb ik gewerkt als onderwijzeres bij AOC Terra Paardensport/Paardenhouderij. In 2009 heb ik mijn PDG (Pedagogisch Didactisch Getuigschrift) behaald op de Stoas Hogeschool te Dronten. In het tweede half jaar van deze opleiding heb ik de specialisatie kinderen met autisme en faalangst gedaan.

​​Sinds 15 juni 2016 ben ik beheerder bij PGM de Baander en vanaf 1 oktober 2016 ben ik aangesteld als manager van PGM. Ook verzorg ik de trainingslessen op de donderdagmiddag en zaterdag en ben verzorg ik op donderdagochtend het huifbedrijden.