Over PGM….

De Stichting Paardrijden Gehandicapten Meppel e.o. (PGM) is in oktober 1998 opgericht. De doelstelling zoals deze in de oprichtingsakte is verwoord, is het bevorderen van de paardensport voor mensen met een beperking in Meppel en omstreken. ​De uniciteit is gelegen in het feit dat op “de Baander” voornamelijk gereden wordt door mensen met een beperking. ​

Samen met Vanboeijen is er in oktober 2009 een complex geopend waar niet alleen kan worden paardgereden, maar waar ook een kinderboerderij is gerealiseerd die door een groep bewoners van Vanboeijen Meppel wordt gerund.
​​De openingstijden van de Baander & kinderboerderij het Erf: ​​​​​maandag t/m vrijdag van 09.00 -16.00 uur​​​​. De Baander is ook op zaterdagmorgen geopend.​

*Buiten deze tijden zijn de Baander & kinderboerderij het Erf niet geopend voor bezoekers.​​​​​

Het bestuur van PGM is van mening dat de mogelijkheid van paardensport voor mensen met een beperking voor Meppel e.o. moet en kan blijven bestaan. Hierdoor blijft het wonen, werken en recreëren van mensen met een beperking in hun eigen omgeving verankerd. PGM wil zich daar optimaal voor inzetten maar is daarbij sterk afhankelijk van de medewerking van derden, zowel qua mogelijkheden als financiering.

  Stichting PGM is geregistreerd als ANBI-instelling.

Paardrijlessen....

Paardrijden…

Paardrijden kan voor mensen met een beperking veel betekenen, denk hierbij aan balans, motoriek en oog- handcoördinatie verbetering. PGM beschikt over verschillende soorten zadels en aangepaste materialen om het paardrijden mogelijk te maken. Ook is er de beschikking over een tillift om de ruiter op het paard te zetten.

Uniek bij PGM is het huifbedrijden. Huifbedrijden maakt paardrijden mogelijk voor mensen met een meervoudige beperking. De ruiter hoeft tijdens het huifbedrijden zelf niets te doen. De kracht zit ‘m in het zich laten bewegen, dit geeft pure – en totale ontspanning. Maar de effecten gaan verder. Zo blijkt in de praktijk dat huifbedrijden ook kan resulteren in obstipatievermindering en het losmaken van vastzittend slijm in de longen.

Paardrijden op de Baander...

Voor onze doelgroep bieden wij verschillende manieren van rijden:

Paardrijden...

In de lessen kan aan verschillende doelstellingen worden gewerkt bijvoorbeeld:
– door veel structuur te bieden het vertrouwen te vergroten en hierbij ook de zelfstandigheid;
– door gerichte oefeningen de balans en coördinatie verbeteren;
– door samenwerking aan sociale vaardigheden werken.

Ook bieden wij speciale (groeps)lessen voor kinderen/jongeren/volwassenen met een autismestoornis, dyslexie, dyscalculie ​ en faalangst.​​

Paardrijden bij PGM vindt plaats op maandag ochtend en middag, dinsdagmiddag en avond en woensdagmiddag.

Reguliere paardrijlessen...

Ook bieden wij (op kleine schaal) reguliere paardrijlessen.

Huifbedrijden...

​​Het huifbedrijden heeft een masserende werking, is ontspannend en goed voor het lichamelijk functioneren van de cliënt.

Huifbedrijden vindt plaats op maandagochtend, donderdagochtend, middag en avond en zaterdagochtend.

Mennen...

Er kan menles gevolgd worden, maar ook kan er meegereden worden op de menwagen.

Mennen vindt plaats op donderdagochtend. ​​