Het Bestuur PGM….

Peter van Asselt

Voorzitter

​Mabel Baumgarten

Secretaris

Maarten Castelein

Penningmeester​

Wim Greven

Bestuurslid​​​​​​​​​​​​

Wiesje Start

Bestuurslid​

Stieneke Groeneveld

Bestuurslid​

Paardrijlessen....

Paardrijden…

Paardrijden kan voor mensen met een beperking veel betekenen, denk hierbij aan balans, motoriek en oog- handcoördinatie verbetering. PGM beschikt over verschillende soorten zadels en aangepaste materialen om het paardrijden mogelijk te maken. Ook is er de beschikking over een tillift om de ruiter op het paard te zetten.

Uniek bij PGM is het huifbedrijden. Huifbedrijden maakt paardrijden mogelijk voor mensen met een meervoudige beperking. De ruiter hoeft tijdens het huifbedrijden zelf niets te doen. De kracht zit ‘m in het zich laten bewegen, dit geeft pure – en totale ontspanning. Maar de effecten gaan verder. Zo blijkt in de praktijk dat huifbedrijden ook kan resulteren in obstipatievermindering en het losmaken van vastzittend slijm in de longen.

Paardrijden op de Baander

Voor onze doelgroep bieden wij verschillende manieren van rijden:

Paardrijden

In de lessen kan aan verschillende doelstellingen worden gewerkt bijvoorbeeld:

  • door veel structuur te bieden het vertrouwen te vergroten en hierbij ook de zelfstandigheid;
  • door gerichte oefeningen de balans en coördinatie verbeteren;
  • door samenwerking aan sociale vaardigheden werken.

Ook bieden wij speciale (groeps)lessen voor kinderen/jongeren/volwassenen met een autismestoornis, dyslexie, dyscalculie ​ en faalangst.​​

Paardrijden bij PGM vindt plaats op maandag ochtend en middag, dinsdagmiddag en avond en woensdagmiddag.

Reguliere paardrijlessen

​Ook bieden wij (op kleine schaal) reguliere paardrijlessen.

Huifbedrijden

​​Het huifbedrijden heeft een masserende werking, is ontspannend en goed voor het lichamelijk functioneren van de cliënt.

Huifbedrijden vindt plaats op dinsdag-, woensdag-, donderdagochtend en avond, vrijdagmiddag en zaterdagochtend.

Mennen

Er kan menles gevolgd worden, maar ook kan er meegereden worden op de menwagen.

Mennen vindt plaats op vrijdag ochtend. ​​

Voorzitter
Peter van Asselt

Lees meer

Peter van Asselt

Sinds begin 2018 ben ik betrokken bij PGM De Baander. Per 1 juni 2018 als voorzitter. De Baander is een prachtige uitdaging. Er is altijd wel wat te doen en als je dan het uiteindelijke resultaat ziet, onze ruiters die helemaal “happy” van het paard/menwagen/huifbed komen dan weet je waar je het voor doet.

Bij alles wat er gebeurd om dit mogelijk te maken staat 1 ding als een paal boven water: Zonder al onze vrijwilligers kunnen we niet, die zijn onmisbaar!

Secretaris
Mabel Baumgarten

Lees meer

Mabel Baumgarten ​​

Mijn naam is Mabel Baumgarten, 50 jaar en woonachtig in Meppel. Ik ben per 1 mei secretaris bij PGM de Baander. Ik loop dagelijks een rondje om de baander met mijn hond en toen mij kinderen klein waren, kon ik ze regelmatig bij de dieren van de Baander vandaan halen! Dus dat ik als vrijwilliger PGM de baander ondersteun is eigenlijk heel logisch!

Mijn dochter Sofie doet wekelijks vrijwilligers werk en rijdt met veel plezier paard op de Baander. Het is heel fijn dat ze in de lessen bij de PGM de baander oog hebben voor kinderen die net even wat meer persoonlijk aandacht nodig hebben. Vroeger was ik zelf ook veel tussen de paarden te vinden dus hoe leuk is het dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan deze mooie stichting PGM de Baander waar zo ontzettend veel vrijwilligers dagelijks bij betrokken zijn om paardrijden voor iedereen mogelijk te maken!

Penningmeester
Maarten Castelein

Lees meer

Maarten Hedzer Castelein

Per 1 januari 2023 ben ik penningmeester van PGM de Baander. Via de Reestwalk organisatie ben ik aanraking gekomen met de De Baander en de activiteiten die er verzorgd worden. Wat ik mooi vind om te zien, is dat deze activiteiten de ruiters en de vrijwilligers geluk en ontspanning geven.

Met mijn ervaring op het gebied van finance & control is het voor mij een zinvolle uitdaging om als penningmeester de continuiteit van PGM De Baander te ondersteunen en daarmee bij te dragen aan het plezier van de ruiters en de vrijwilligers die dagelijks op De Baander aanwezig zijn.

Bestuurslid
Wim Greven

Lees meer

Wim Greven

Inmiddels ben ik 10 jaar bestuurslid bij PGM. Nog steeds met veel plezier. Iedere keer als ik op De Baander kom, zie ik blijde gezichten en wat het met hen doet. Ik houd mij bezig op De Baander met het onderhoud van de gebouwen, weilanden in samenwerking met vrijwilligers (klussenmensen) en Odd Fellows. En houd mij bezig met het organiseren van evenementen op De Baander.

Bestuurslid
Wiesje Start

Lees meer

Wiesje Start

Ik ben Wiesje Start ik woon in Meppel, ik ben getrouwd en heb 2 kinderen. Ik heb jarenlang in de financiële administratie gewerkt bij verschillende bedrijven. Wegens lichamelijke klachten moest ik eerder stoppen met werken, binnenkort ga ik met pensioen.

Sinds 2018 ben ik actief bestuurslid bij PGM de Baander. Samen met de penningmeester verzorg ik de financiële administratie en de ledenadministratie. Daarnaast verstuur ik maandelijks de incasso's en maak de jaarrekening op. Ik doe dit vrijwilligerswerk bij De Baander onder meer vanwege:

  • de sociale contacten;
  • het zinvol bezig zijn voor mensen met een beperking;
  • het is een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding.
  • het allerbelangrijkste is het plezier en die lach die je op het gezicht tovert van een ruiter.

Bestuurslid
Stieneke Groeneveld

Lees meer

Stieneke Groeneveld

Al meer dan 40 jaar werk ik in de zorg en begeleiding van mensen met een beperking. Steeds weer bemerk ik hoe belangrijk het is om een mooie vrijetijdsbesteding te hebben en wat paardrijden en huifbedrijden daar in kan betekenen.

Leren omgaan met een paard heeft mooie en soms spannende uitdagingen en het huifbedrijden biedt mensen met fysieke beperkingen ontspanning. Voor mij is het belangrijk als bestuurslid met mijn achtergrond dat ik dat op de juiste wijze kan inzetten voor mensen die een extra steuntje nodig hebben. Op welke manier dan ook. Daar ligt voor mij de uitdaging om actief te zijn binnen PGM!

Frank Visser Ik zit in het bestuur omdat ik mij als vrijwilliger nuttig wil maken voor mensen. Als je één keer het Huifbedrijden heb gezien en gaat snappen wat het voor iemand-met-een -beperking betekent, dan weet je waarvoor je het doet!